Ознаке

Милутин Здравић на месту где је продавао свој лист Фото Р. Станковић

Александровац – Милутин Здравић, новинар, главни уредник, власник и дистрибутер листа „Жупска реч”, као и обично, стајао је на главној александровачкој улици и продавао своје новине. Пришао му је др Југослав Стајковац, председник општине, узео цео пакет 93. броја „Жупске речи” (Здравић каже стотину примерака, Стајковац тврди упола мање) и, не плативши, запутио се ка згради општине.

Здравић је случај пријавио полицији и писмено известио Удружење новинара Србије, наводећи да се ради о присилном одузимању новина. УНС је саопштењем осудио поступак председника Стајковца.

Описани догађај одиграо се 23. маја, око 14 часова.

Здравић је 16. јуна упутио писмо министру полиције због неблаговременог поступања полицијских службеника, а тиме и надлежног тужилаштва. Каже, припрема и тужбу против председника општине Александровац.

– У 93. броју „Жупске речи” објавио сам жестоке критике садашњег министра одбране а бившег градоначелника Крушевца Братислава Гашића, званог Бата Сантос, у тексту под насловом „Лажни сјај”. Критиковао сам и некадашњег председника општине Александровац, демократу Чедомира Петковића, због чега сам два пута по месец дана био у затвору, 2006. и 2011. Критикујем и Југослава Стајковца, садашњег председника општине, вечитог функционера, који је сада шести пут на том положају, јер се удружио са часним и нечасним људима. Он је мени неовлашћено одузео стотину примерака новина и ја ћу га због тога тужити – најављује Милутин Здравић, уз напомену да има сведока да се све тако догодило.

Др Југослав Стајковац има прилично различиту верзију читавог случаја. Има и сведоке, чак тројицу: Михајла Милића, свог заменика, Миломира Радојичића, помоћника председника, и Зорана Милановића, председника Скупштине oпштине Александровац. Овако описује догађај од 23. маја у 14 сати, на главној варошкој улици:

– Обилазили смо град, а онда сам видео Здравића на клупи. Поред њега је био пакет новина. Рекао сам му „добар дан” и питао га да ли продаје новине. „Да, ја продајем”, одговорио је. Ја сам му рекао да купујем све примерке и замолио га да дође у зграду општине да му платим, јер немам новац код себе. Он је рекао: „У реду”. Кад смо стигли у зграду општине, избројали смо тачно 50 примерака. Али Здравић није дошао. Предомислио се и ствар пријавио полицији – тврди Стајковац, приложивши писане изјаве поменутих сведока.

А на питање зашто је узео цео пакет новина, Стајковац одговара:

– Чуо сам да је у том броју Здравић моје гласаче назвао неписменим сељацима. Листа „Покрета за Жупу”, чији сам био носилац, освојила је највише одборничких мандата, а од Здравића трпимо разне увреде, па сам хтео да његове новине поделим члановима и присталицама, да виде то море клевета. Да знају шта ја и моја породица морамо да трпимо. О томе треба да расправљају новинарска удружења, о гадостима које објављује Здравић а не да осуђују мој поступак без дубљег улажења у случај. Па, погледајте, он каже да је општинско руководство „скупљено с коца и с конопца, од сељака до таксисте”. Мене назива „вајним доктором наука”, каже да имам „шимпанзасте гримасе”, себи узима за право да каже да је неколико копља интелектуално изнад мене, тврди да ће ме „Бог навести да без природне смрти одем са овога света” и још низ гадости. А не смета му да од таквог општинског руководства тражи новац за свој лист. Још и новинарска удружења врше мобинг на мене, уместо да брину због кршења новинарске етике и свог кодекса, због чега ћу их тужити суду – закључује др Југослав Стајковац, председник општине Александровац.

=Извор: Политика:Како је заплењена „Жупска реч”/ Раде Станковић : http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Kako-je-zaplenjena-Zupska-rec.sr.html