Ознаке

ŽIVOT poslednjeg karlovačkog patrijarha Lukijana Bogdanovića (Baja, 1867. – Bad Gaštajn 1913), naročito njegovi poslednji dani uoči zagonetne smrti, pretočen je u dokumentarno-igrani film koji će premijerno biti prikazan početkom aprila u Patrijaršiji u Beogradu, a potom i u Sremskim Karlovcima.

Pedesetominutno delo pod naslovom „Poslednji dani patrijarha Lukijana Bogdanovića“ nastalo je u produkciji novosadske kuće „Dimart“, uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija, a po zamisli mladog istoričara Stefana Dimitrija Dimića, studenta treće godine istorije.

Režiju potpisuje Dragoljub Bata Vojvodić, scenario su pisali Zdravko Atlagić i Žarko Dimić uz oslonac na stručne konsultacije istoričara Srđana Ercegana i dramaturške konsultacije Milovana Vitezovića.

O misterioznoj smrti patrijarha uoči Prvog svetskog rata i propasti Ugarske monarhije u filmu govore: akademik Vasilije Krestić, Goran Vuković, upravnik Muzeja Eparhije budimske u Sentandreji, protojerej-stavrofor Dušan M. Petrović, kao i istoričari Jovan Milinović i Goran Vasin. Lukijana, u igranim delovima filma, tumači mladi glumac Igor Živkić.

Ovim filmom izvukli smo iz vekovnog zaborava srpskog patrijarha i skinuli najveći deo tajne u vezi sa njegovom smrću – kaže Stefan Dimitrije Dimić. – Imali smo uvid u dokumentaciju u mađarskom mestu Baja, u Sentandreji i u Sremskim Karlovcima.

SREDSTVA Film o Lukijanu sniman je godinu dana u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i u Sentandreji. Sredstva je obezbedila Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada na čelu sa Milankom Brkić.

Dokumentaciju o Lukijanovom stradanju, ekipa filma upotpunila je ekskluzivnom fotografijom koja je čitav vek čamila u prašnjavoj policijskoj dokumentaciji u Sremskim Karlovcima. Reč je o slici konopca koji je poslat Lukijanu sa porukom na mađarskom jeziku da se tim konopcem – obesi.

– Svi dokumenti nedvosmisleno ukazuju na to da je patrijarh likvidiran – tvrdi direktor sremskokarlovačkog arhiva SANU Žarko Dimić. – Očigledno je da je određeni krug ljudi iz vrha Ugarske monarhije želeo da nestankom patrijarha Lukijana Bogdanovića unese smutnju i dodatni nemir među Srbe, čije je ostvarenje vekovnog sna o prisajedinjenju matici Srbiji bilo sve opipljivije.

U leto 1913. godine, umorni patrijarh Lukijan odlazi na lečenje u Joakimovu banju, blizu Karlsbada u Austriji, odakle je produžio na dvonedeljni boravak u Bad Gaštajn. Ubrzo je u sedište Karlovačke mitropolije stigla vest da je njihov arhipastir netragom nestao u popodnevnim časovima, 1. septembra. Navodno, patrijarh je, po lošem vremenu, krenuo u šetnju po obližnjoj planini, iz koje se te večeri nije vratio.

Omča poslata iz Ugarske monarhije | Kultura | Novosti.rs.