Ознаке

Kako vidite našu budućnost ovde u regionu?

– Sigurno je da je rat napravio trajni rascep, ali s obzirom da je to isti jezik, da je zajednička istorija, da smo tolike godine proživeli zajedno, opet ćemo se vezati. I to kad ove nacije jednog dana uđu u Evropu, a svi ćemo ući, niko neće ostati izvan da ne bude kolonija Evrope, ukoliko se u međuvremenu cela Evropa ne sruši. To je kao jedna reka koja se razlije, pa onda uđe u rukavce.

 

BLATO I MOČVARA

* Ko danas može da promeni taj ambijent „živog blata“ koji živimo?

– Sada je i vrlo opasno da se pojavi neko ko će tu lestvicu opet da digne visoko, jer će ovi osrednji žestoko da brane svoje pozicije, svesni da u drugačijim okolnostima više neće moći bilo šta da kažu i da naprave. Ali, moraće da se uspostavi taj viši, evropski nivo, bar kada je reč o filmu, jer bez izvoza u Evropu ti filmovi ne znače mnogo. Ako proizvodiš umetničko delo, proizvodiš ga za ceo svet. Posebno film koji je dosta skup, i naravno da mora da bude plasiran u inostranstvu, na najvećem mogućem nivou, u najjačoj konkurenciji. To nije konkurencija nekog Karlovca ili Kraljeva. Ali, biće potrebno dosta vremena da se skinu blato i močvara, i da počne da teče nešto što je zdravo.

videti više: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:408669-Lordan-Zafranovic-Svi-cemo-biti-kolonija#.UL0Uh7s5mT8.wordpress

Advertisements