Ознаке

У даљем тексту оставке, проф. Божић пише и ово министру:

„Високо национално признање треба одвојити од социјалне помоћи, од масовног пријављивања и масовног награђивања, од популистичких, а понекад и дрских уверења појединаца да се њихов рад по сваку цену високо вреднује само због тога што су уредно  и одговорно радили свој посао. Такви епитети ни изблиза не задовољавају критеријуме за доделу Националног признања. Ретко маркантно дело и самим тим његов аутор које краси високо естетизирана национална редакција могу бити награђени оваквим  признањем. Ово што сада имамо није добро и то стимулише естетски, уметнички, етички па и социјални неред који треба да промовише на сличан начин одабрана и конципирана комисија.

За мене је најважније дело и његов аутор. Таква концепција критеријума је најуреднија, јер елиминише импровизације. По мом мишљењу, именована комисија није из миљеа креативног језгра стваралачке напетости и моје присуство у раду (такве  комисије) не би било ефикасно и корисно.”

Незванично сазнајемо да су остали чланови комисије били затечени Божићевом оставком, они сматрају да без обзира на све проблеме посао мора да се обави. Комисија је у среду направила велику тријажу кандидата за националне пензије, од 396 остало је 130 за нови круг разматрања, који је на дневном реду већ у понедељак, да би се на крају дошло до коначног броја „националних пензионера”– између 40 и 50.

————————————————————————-

Министарство: Нема измене

Желели смо да добијемо и мишљење министра Братислава Петковића о оставци и Божићевим ставовима, међутим, министар о овоме за сада не жели да говори. Потражили смо затим тумачење у стручној служби Министарства културе.Рекли су нам да конкурс може само министар да обустави, он одлучује и о евентуалној промени уредбе, али да је за сада све легално и по закону и нема шансе да се било шта, бар ове године, измени. Потребна је за тако нешто и шира иницијатива јавности.

К. Р.
објављено: 29.11.2012.
 _________________________

Последњи коментари

Milica Stojković | 30/11/2012 01:13

Dešava se da para na paru ide.Takozvane nacionalne penzije su dobili mnogi kojima nije mesto medju dobitnicima najvišeg državnog priznanja,tezgarošima,takozvanim umetnicima i drugima koji su radili svoj redovni posao zaradjujući bilo na estradi,radnom mestu i slično. Podržavam inicijativu profesora Božića a osudjujem predlagača ovog zakona koji je sakupljao izborne poene

Борко Благојевић | 30/11/2012 04:21

Ако су националне пензије социјална категорија онда им треба дати адекватан назив – заштитни додатак. У том случају право на додатак имају сви пензионери, без обзира на струку, уколико су њихове пензије испод неког минимума као што право на минималну надницу имају запослени свих професија. Није јасно зашто би само певачи и глумци имали право на достајанствену старост а не рецимо професори или радници. Ако су пак националне пензије признање за изузетан допринос држави и народу, онда је јасно да изузетно заслужни могу бити само малобројни, па се онда такве пензије могу додељивати само ретким појединцима али опет у свим струкама. Јер заиста није јасно зашто се сматра да неко певајући или глумећи може више да допринесе овој земљи и њеним грађанима него неки хирург, инжењер, учитељ, радник…

Будимо поштени, барем мало | 30/11/2012 12:43

ИСТИНИ за вољу морамо признати ДА СВИ они који у својим коментатима категорички негирају ПОСТОЈАЊЕ и доделу ових Пензија Уметницима уствари Их И САМИ ПОТРАЖУЈУ. А , ДА ли је то онда рационални ( и оправдани!) прилаз целој ствари?
Исто ТАКО ме је зачудила јутрошња изјава проф. Божића „Блицу“
у којој , између осталог, каже “ ДА ОН ЛИЧНО НЕ ПОЗНАЈЕ
ПОЈЕДИНЦЕ и њихово дело “ (?!). Па, управо ТУ и лежи проблема:
треба ДА се просуђује НА ОСНОВУ јасних конкурсних критеријума а
не “ по ПОЗНАВАЊУ “ или НЕ ( што нас поново баца међу
савремено таблоидно вредновање истинских невредности као
НАЈМОЋНИЈИЈИМ !) Из ове читаве галаме проф. БОЖИЋ је изашао
као КУЛТУРНИ корифеј ДА би сутра био ПРОГЛАШЕН , што се већ и
догађа, за апсолутну вредност српске културе. Што НИ он није!
И ТАКО ће по који брица још више добити на моћи коју ионако
одавно држи у својим рукама .
Прави губитник је Министар Културе који нема НИКАКВИХ КРИВИЦА
а преломиће се СВЕ на њему.
Пљување нације се наставља

видети више: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Predsednik-komisije-za-nacionalne-penzije-podneo-ostavku.sr.html

Advertisements