Ознаке

Увидом у стенограме мојих, како ви кажете, надахнутих излагања, опет без наводника, приметићете да ниједном речју нисам увредио жене које се колoквијално називају плавушама. Напротив, тврдио сам да су оне последња одбрана националне телевизије. У недостатку знања, идеја, новца, концепта, гле чуда, остале су плавуше, као трећи позив. Изостали су драмски програм, некада је РТС снимао 25 драма годишње, откако је у РТС дошао ваш директор, за осам година, снимљене су две. Изостао је и дечји програм, сетите се плавуше, Бранка Коцкице, Коларића. Изостао је и спортски програм, нема Лиге шампиона, нема репрезентативних утакмица, нема Новакових тријумфа, док друге телевизије преносе Реал и Барселону, дерби на РТС је Лоћика против Печењевца. Нема ни документарног програма, ни научног, ни школског, серијски је продукционо измештен изван РТС-а,серије које се емитују снимљене су екстерно и као готов производ предате на емитовање, при том су их за хонорар, најчешће, снимали људи запослени у РТС-у најчешће техником исте куће. Нема дописничке мреже из иностранства. РТС има два дописника, једног у Америци, другог у Бриселу…

Право питање је, моје даме, ко за тепсију рибе унапред прода маркетиншки потенцијал од неколико милиона секунди, колико новца РТС због тога губи…

Можда тим новцем РТС не би морао да се кредитно задужује да исплати плате запосленима, можда би могао да уозбиљи продукциони ниво, можда би и ваше плате, за које нећу питати колике су, могле да се увећају за коју хиљадицу евра, можда се не би штрајковало…

У недостатку формираних редакција, остале су плавуше. Некада су у редакцијама РТС-а седели академици, људи попут Слободана Селенића, Павла Угринова, Александра Поповића, Милована Витезовића, Мухарема Первића, Филипа Давида, Радомира Путника, Варткеса Баронијана, Илди Ивањи, Зоре Кораћ, Донке Шпичек, Чедомира Мирковића …Данас те редакције више не постоје.

Не познајући елементарне телевизијске постулате, ушли сте у потпуно непотребну трку, инсистирајући на индексу гледаности, не знајући да се, код националних телевизија, гледаност нужно мора појавити као последица квалитета. И са ким се ви то такмичите? Са Сулејманом и индијским невестама, са комерцијалним телевизијама. Па оне не наплаћују претплату.

Први пут у историји РТС-а, на одјавним шпицама можете прочитати називе берберских радњи и шнајдераја. Уместо нових пројеката, репризе. Од Прлета и Тихог, Гиге Моравца, преко Шурде до Рањеног орла. Па назад. Док све реплике не научимо напамет.

Између редова наслућујем, колико ми скромна памет дозвољава, да ћу бити тужен. Моје даме, нећу се позивати на имунитет и ја се том сусрету са вама унапред радујем. Лепо је бити у истом тренутку у истој просторији са три такве жене. То је сан сваког мушког шовинисте. Макар то била и судница. Можда ми тамо објасните откуд моја ћерка у вашој пасквили, мало ми је нелогично да је ви штитите од мене, ма колико ја био отац достојан презира, нарочито ако се у обзир узме чињеница да вас она за ту врсту заштите није овластила. Као ни остале плавуше са РТС-a.

И да не буде забуне. Заиста не могу да се осећам кривим што осим госпођа Жежељ, Николић, Јапунџа и Петре Цвијић, остатак женског дела РТС-а иде код истог фризера или користи исту боју за косу. А међу њима, свакако има и оних у чијим емисијама уживам, попут госпође Петернек или Полак, госпођа Мајсторовић је један од најбољих спикера или како се то сад модерно каже презентерки у историји РТС-а, као и да неколико плавуша фантастично води и уређује Слагалицу. И ту није крај. Али да су плавуше, плавуше су. Узгред, вас три не спадате у оне које ме фасцинирају својим ТВ достигнућима. Или ја ту генијалност, пре ће бити, не могу да разумем.

Видим, моје даме, да сте упознате са мојом тужбом против РТС-а. Чак и са висином одштетног захтева. Одакле вам та информација? Зар то не треба да буде домен пословне тајне, баш као и висина ваших примања на РТС-у. Радује овај вишак присности са директором. Пазите само да у присности не претерате. Таленат је, моје даме, осећај за меру. Узгред, знате ли да је неколико стотина људи тужило РТС због неисплаћених хонорара и реприза и да РТС, готово по правилу, без обзира на вама толико драге правилнике, те спорове редовно губи.

Синиша Ковачевић , народни посланик

*

(Текст који Политика доноси је део одговора Синише Ковачевића Наташи Миљковић, Оливери Ковачевић и Оливери Јовићевић)

—————————————————

Нови oдговор „златокосих” са РТС-a на писмо Синише Ковачевића

Ваше писмо злокобније је и прљавије од вашег говора у скупштини. Са дубоким презиром одбацујемо даљу расправу на вашем домаћем терену. Дакле, у блату. Ви сте срамота нашег језика, писма, књижевности, пола, бркова, скупштине и свих странака у којима сте били. Утешно је што вас ваша дела неће надживети.

Нудите да нас ословљавате ,,златокосама” уместо „плавушама”. Хтеле бисмо да узвратимо љубазност и да вас назовемо „Душаном”. Али, нећемо; звучи превише комично.

Оља Ковачевић, Оља Јовићевић, Наташа Миљковић

КОМЕНТАРИ :

Последњи коментари

vijeverica  | 17/11/2012 16:06

Napaokon da je neko progovorio o RTS-u na pravi nacin, reprize, reprize do besvijesti.
Dijeciji jutarnji program..????
Sve sami SUND, a ove tri dame se umisline da su Opra.
STRASNO!

GORDANA POPOVIC | 18/11/2012 12:12

Stvar je veoma ozbiljna. RTS, nacionalna televizija je privatizovana, a da to nikada, nigde, niko nije javio, posebno ne nama koji je placamo. Bilo bi veoma naivno misliti da pomenute novinarke to ne znaju. Naprotiv, vrlo dobro su upucene i uzivaju sve beneficije i privilegije tog na mala vrata obavljenog posla. « Gospodje « su me veoma iznenadile svojim tonom, vokabularom i time da su se bas one same prozvale . Ali, u strahu su velike oci !
Sto se samog programa tice i po njemu je ocigledno da u toj kuci ne postoji niti minimalna briga o nacionalnom, vec naprotiv, sve je u sluzbi komercijalnog (citaj licnog ) interesa. Valjda tako mora, zato sto je naplata pretplate toliko ispod ocekivane i vec unapred ukalkulisane (necije) dobiti ?!

Kakve plavuse takva i drzava | 18/11/2012 12:15

Zaista je neverovatno da neko,bilo ko,ne razume jasno i precizno logicno izlaganje g-dina Kovacevica,a samim tim i poentu njegovog govora a kasnije i teksta.Zaprepascujuca je cinjenica da gospode koje su se prepoznale i pronasle u izjavi S.Kovacevica pored nemanja elementarne logike nemaju ni elementarnu kulturu.Bruka ne samo njihova,licna,vec i bruka kuce za koju rade,RTS-a!G-dine Kovacevicu,nazaloast, svi smo svedoci da odavmo,da ne kazem oduvek,u Srbiji,pogotovo pametne a i sposobne ljude proglasavaju glupim neznalicama,dok glupe,primitivne nosioce kvazi kulture i nauke promovisu!Zato nam i jeste sveukupno stanje u drzavi jadno,bedno,tuzno!

објављено: 16.11.2012.

Извор: видети више: http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Odgovor-Sinise-Kovacevica-plavusama-sa-RTS-a.sr.html