Ознаке

Еуфорија због пресуде у Хрватској, осуда у Србији

ЛОНДОН/БЕОГРАД – Ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, који су пред Хашким трибуналом били оптужени за прогон српског становништва из Книнске крајине 1995, у Хрватској је дочекана са задовољством, док је у Србији проглашена скандалозном, оцењују светски медији.

Агенција АП наводи да је ослобађање хрватских генерала у Хрватској поздрављено као велика победа, а у Србији као скандалозна неправда.

„Док су се присталице (ослобођених) генерала код куће у Хрватској радовале, уз ватромете, ослобађање је разбеснело тврдокорне противнике Хашког трибунала у Србији, који отпужују судије за антисрпство”, наводи агенција у свом извештају.

АП преноси наслов са сајта београдског дневника Блиц: „Скандалозна одлука: Готовина и Маркач слободни, Олује као да није било”, као и изјаву српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, који је, такође, пресуду оценио као „скандалозну”.

„Ово је био један од највећих ратних злочина у бившој Југославији, убиства, протеривања и угрожавања неколико стотина хиљада људи, и нико није проглашен одговорним”, рекао је Вукчевић за АП.

Агенција додаје да су пресуде Готовини и Маркачу биле једне од неколико у Хашком трибуналу против злочина почињених према српским цивилима, као и да су већина осуђених пред тим судом били Срби.

И агенција Ројтерс наводи да је ослобађање Готовине и Маркача у Хрватској поздрављено, док је у суседној Србији дочекано са гневом и запрепашћењем.

Агенција преноси изјаву српског председника Томислава Николића, који је пресуду оценио као „политичку одлуку” која ће отворити старе ране у региону.

„Међународни кривични суд за бившу Југославију затварао је људе свих националности откако је основан. Али, већином су били Срби, што је довело до тога да многи у Србији (Хашки трибунал) одбаце као ‘НАТО суд’“, пише Ројтерс.

Аналитичар Тим Џуда оцењује да је ослобађајућа пресуда „опште-поздрављена у Хрватској, и истовремено, у Србији наишла на скоро општу осуду”, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Џуда додаје да пресуда Хашког трибунала значи да ниједан Хрват из Хрватске (насупрот Хрватима из БиХ) није осуђен пред тим судом за ратне злочине.

„За Хрвате, ово је оправдање уверења да су њихови генерали хероји, а не ратни злочинци; а за Србе, она учвршћује дубоко уврежено уверење да је Трибунал суд пред којим се правда извргава руглу, и чији је главни циљ био да се обешчасте и осуде Срби”, пише Џуда у свом ауторском тексту.

(Извор: Политика, видети више: http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Oslobodjeni-Gotovina-i-Markac.sr.html