Ознаке

Životna priča Džulijana Asanža uskoro u Srbiji

Dragana MATOVIĆ | 21. jul 2012. 09:03 | Komentara: 0

Neautorizovana autobiografija osnivača „Vikiliksa“ uskoro i kod nas. Zovem se Džulijan Asanž. I jednog dana u Londonu uhapsila me je policija. Priča bi se tu mogla i završiti da nije bilo komplikacija

KOMPJUTER I JA – Ovo je priča o osobi koja će s vremenom obaviti određeni posao. Naš rad utiče na svet. Ali priča ne počinje s radom: rad počinje s pričom – piše Asanž i nastavlja: – To je razlog zašto sam morao da se vratim u divljinu svog ranog detinjstva, zato što smo oboje – moj rad i ja – počeli u tim savršenim proplancima neznanja. Kada sam napunio šesnaest godina, seo sam za svoj kompjuter i počeo da sve ostalo ostavljam za sobom. Sada su tu bili kompjuterski stolovi, stare čarape, hrpe kompjuterskih disketa i načeti sendviči. Kompjuter i ja bili smo jedno: noću smo kretali u potragu za novim. Sledeća životna faza, koja je uključivala razbijanje kodova i hakovanje, pokazaće se kao prava veza sa budućnošću kojoj smo se nadali. Uskoro sam lutao unutar kompjutera, u unutrašnjoj mreži koja su stotine hiljada kompjutera živeli u uzajamnoj sinhronizaciji, a tu sam bio i ja, koji je pokušavao da misli na jeziku samih kompjutera. Novi život se razbuktao u meni, ali i u drugima koje sam upoznavao usput. Verujem da je moje lice zračilo plavom svetlošću, u spavaćoj sobi naše poslednje kuće, usred drveća, dok se sjaj nekog sasvim novog otkrića širio duboko u noć. Izgledalo je kao da i sama pravednost može živeti s one strane žmirkavog kursora.

Videti ceo clanak> http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:389342-Zivotna-prica-Dzulijana-Asanza-uskoro-u-Srbiji

_______________________________

Prema informacijama koje je, nakon današnjih konsultacija predstavnika novoformiranih poslaničkih klubova izneo najstariji poslanik i predsedavajući parlamenta Zaharije Trnavčević novi predsednik Skupštine trebalo bi da bude poslanik SNS-a Nebojša Stefanović. Kako je najavio lider SPS-a i mandatar za sastav nove vlade, moguće je da, nakon poslednjih razgovora sa liderima bošnjačke zajednice, buduća vlada bude nešto veća u odnosu na prvobitne najave.

Od ponedeljka počinje proces završetka konstituisanja skupštine, odnosno izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela. Nakon toga će biti sednica posvećena Zakonu o vladi i Zakonu o ministarstvima, a nakon toga izbor nove vlade. Očekujem da to sve bude završeno do kraja sledeće nedelje“, navodi Dačić.

A kako je danas ocenio ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp, u Srbiji je stvoren politički zamah za pomerenje dijaloga Beograda i Prištine na širi politički nivo. Na predstavljanju novog broja časopisa Izazovi evropskih integracija, Asp je istakao da će nastavak dijaloga Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima, primena dogovorenih rešenja i proširenje dijaloga biti uzeti u obzir kada članovi EU u decembru budu ocenjivali da li je Srbija ispunila uslove za početak pregovora o pridruženju Uniji

Videti ceo clanak> http://www.glasamerike.net/content/serbia-dacic-government/1442143.html