Света Петко, Божја светитељко, моли Бога за нас!

(………………)
На свету има више од четири стране.
Према којој ћете се окренути?
На којој излази, а на којој залази Сунце? 
Можете кренути према мору, преко мора, преко девет гора и мора. Ваш је избор.

Молитва Светој Петки. Крај мутне реке после поплаве

Молитва Светој Петки. Крај мутне реке после поплаве

Можете цртати монограм свога имена на песку.
Можете лебдети као рода испод облака.
Можете све своје најдраже и најбоље мисли затрпати у песку, блату. Ваш је избор.

Молитва Светој Петки поред мутне реке живота.

Молитва Светој Петки поред мутне реке живота.

 

Ја сам изабрао ове редове, које је цар Марко Аурелије писао Самоме себи, можда пре него што сам напунио педесету? Мислећи на „Златни Расуденац“ и на мираз моје мајке Наталије. На том малом имању сам ја одабрао страну, или страна је одабрала мене?

«48. Лепа је изрека Платонова: „Зато, ако посматрамо људске ствари, морамо посматрати и з-маљске промене, и то тако као да са неке високе тачке гледамо у дубину: стада, војске, земљорадњу, свадбе, разводе, рађања, смртне случајеве, бучне људске расправе пред судом, напуштене покрајине, шарене гомиле варвара, њихове светковине, туговања при сахрани, тржишта, мешавину свега тога и виши ред који се из те супротности појављује.“
49. Треба посматрати прошлост и безбројне промене краљевских власти. Тако ће бити могуће предвидети и будуће ствари. А оне ће у сваком погледу имати исти карактер и неће моћи иступити из тока садашњих догађаја. Зато и није важно, да ли четрдесет или хиљаду година испитујеш људски живот. Јер шта би за то време могао више сазнати?
50. Оно што је израсло из земље враћа се опет у земљу, а оно што је никло из небеског семена, враћа се у небо. То је или расплитање атома, или је некакво разлетање непролазних (неуништивих) атома.

Молитва Светој Петки поред мутне реке живота.

Молитва Светој Петки поред мутне реке живота.

51. Ми се и јелом и пићем и чаролијама трудимо да умакнемо смрти. „Кад богови пусте на нашу ладицу олују, морамо храбро издржати тегобе и не смемо тужити.“
Може неко бити бољи од мене у песничању, али ме у уљудности, скромности, оданости судбини или благости према преступима ближњег неће превазићи.
Тамо где се неко дело може извршити у сагласности са природом која је заједничка и боговима и људима, нема ничега злог. Јер онде где се може постићи благостање делатношћу која је кренула правим путем и која је у сагласности са људском природом, не треба да се плашимо никакве штете.
53. Свуда и увек ће само од тебе зависити да ли ћеш се одано предати приликама око себе, да ли ћеш са својим ближњима поступати по принципима правичности, и да ли ћеш са љубављу контролисати представе које су се тек појавиле, да се нека од њих не би несметано провукла.

Молитва Светој Петки усред напуштене земље, Божјег врта

Молитва Светој Петки усред напуштене земље, Божјег врта

54. Не обазири се на оно што мисле други. Мораш добро пазити само на то куда те природа води; природа је свеопшта по ономе што ти се дешава, а твоја сопствена по ономе што треба да урадиш. Свако, међутим, мора да ради оно за што га је природа оспособила.
Сва су остала бића на свету само због разумних бића, и свуда рђаве ствари постоје ради добрих; само су разумна бића створена ради себе самих….

 

Молитва Светој Петки. Дивља трешња

Молитва Светој Петки. Дивља трешња

 

 

 

Дивље трешње су ми сведоци, Света Петко! Која знаш моје најтајније мисли и оне најмрачније, које покушавам да истиснем из себе. Природа ме је водила поред мутне реке, поред блата и шушкора и смрада, природа ме је повела уз брдо, према мислима које се враћају оној природи која је моја. Молио сам  и поново ћу молити, да ово постане Божја башта, тачка виђења, место сусрета добрих духова, разумних бића. Ја не радим ништа друго него оно за шта ме је природа спремила. Помози ми да урадим, оно што сам наумио, јер Ти помажеш.  Помози ми да у свему што радим сачувам чисту савест. Помози ми да испитам свој унутрашњи живот, оно што сам наумио, бране које су постављене испред мене, тугу и отпоре на које наилазим, у којима је ипак извор добра које, које ако непрестано и све дубље копам може увек поново да проради. Помози, Мајко наша!

 

ЛеЗ 0003775      

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s