Из једног интервјуа Д. Ћосића

_________

ЗАГРЕБ – Уз наднаслов „Разговор с великосрпским идеологом“, загребачки „Јутарњи лист“ објавио је интервју са српским писцем.

За књигу „Мој београдски дневник“ Дарко Худелист приредио је за „Магазин“ свој никад објављени интервју с Добрицом Ћосићем из 2011, који у „Магазину“ представљамо у скраћеном облику.

„Будући да сам дотад, до фебруара 2011, углавном већ прикупио сав материјал који ми је био потребан за књиге на којима радим, а био сам и у врло зрелој фази рада на ‘Мом београдском дневнику’, није ми сметала ова Ћосићева тежња да се на један мало другачији (рецимо, тактички промишљенији) начин представи хрватској јавности“, пише у уводу за овај интервју Дарко Худелист.

Зашто у својим романима – почевши од првенца „Далеко је сунце“ из 1951. све до „Времена смрти“ из 1970-их, а и касније – толико инсистирате на постављању питања цене српских жртава у оба светска рата, Првом и Другом? Шта се за Србе догодило неповољно у оба та рата?

– Срби су оба светска рата изгубили у миру. Зато сам у својој приступној беседи у САНУ 1977. и изговорио ону компромитантну мисао: „Срби добијају рат, а губе мир!“

Зашто су баш Срби, по вашем мишљењу, испали губитници?

– Хрвати су створили своју националну државу. Словенци такође. Та два народа су остварила свој национални циљ. Не у потпуности, али створили су неку своју државу коју они сматрају победом. Зашто ви славите 1991? Зато што сте те године остварили свој вековни национални циљ.

А шта Срби славе?

– Срби више не славе. Срби славе Сретење, због Сретењског устава (из 15. фебруара 1835, прим. аут), када је један у суштини безначајан, али садржајно ипак значајан правни документ назначио српску државу, још у турско доба. Дакле, Срби су капитулирали са својом афирмацијом победа у рату…..

видети више: http://www.pravda.rs/2012/07/23/intervju-dobrice-cosica-darku-hudelistu-srbija-je-istorijski-izgubila-oba-svetska-rata/

(Изабрао Б.)  (Интервју Добрице Ћосића Дарку Худелисту: Србија је историјски изгубила оба светска рата )

ЛеЗ 0003778   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s