ШКАРТ

Produžni kablovi koji prouzrokuju kratke spojeve, fenovi i usisivači koji pregore već prilikom prvog korišćenja i pokvareni punjači za baterije samo su neki od neispravnih uređaja na koje se građani svakodnevo žale nadležnima, pre svega, tržišnoj inspekciji.

Klikni za uvećanje (+)

Gotovo svaka treća tužba koju potrošači upućuju inspekciji i udruženjima potrošača povezana je sa lošim kvalitetom i nebezbednošću električnih uređaja i opreme.
– Kupila sam novi fen u novootvorenoj prodavnici. Nisam ga mnogo platila, ali čim sam ga prvi put uključila nešto je puklo, zavarničilo i fen mi je bukvalno izleteo iz ruke i udario u zid. U istom trenutku nestalo je struje u celom stanu. Uplašila sam se da su mi “crkli“ svi aparati koji su tog trenutka bili uključeni u struju, jer se to godinu dana ranije dogodilo u kući mog strica, kada su mu zbog neispravnog kabla otišli televizor i veš-mašina. Na sreću, kod mene su samo poiskakali osigurači – priča Mina Rajković (40)…

==извор: шкарт: цела србија затрпана неисправним електричним уређајима: видети више: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/398228/Skart-Cela-Srbija-zatrpana-neispravnim-elektricnim-uredjajima

***

Greške u procesu predstavljaju značajan gubitak u procesima proizvodnje i pružanja usluga i najčešće nastaju u poslovnim procesima usled loše planirane proizvodnje/pružanja usluga, bilo sa akspekta greške u tehnološkim sistemima (mašinama) ili usled ljudskog faktora. One mogu nastati u svakoj od faza proizvodnje/pružanja usluga i posledica su prisustva operativnog rizika. Operativni rizik spada u kategoriju posebnih rizika i specifičan je za svako posmatrano preduzeće.

Najjednostavnije predstavljeno, greške u procesu nastaju usled proizvodnje komponenti koje ne odgovaraju standardima ili usled pružanja usluga na način koji nije u skladu sa propisanim postupkom. U pitanju mogu biti industrijski standardi, standardi kupaca ili proizvodi jednostavno ne odgovaraju očekivanjima kupaca. Proizvodi koji se ne mogu koristiti ili prodati zbog oštećenja ili nedostataka nemaju vrednost za kupce. Proizvodi koji moraju biti prerađeni, popravljeni ili čak povučeni sa tržišta, značajno utiču na povećanje troškova, a samim tim i na smanjenje očekivanog profita.

== извор: губитак лоше производње (шкарт) : видети више: http://www.leanea.uns.ac.rs/?p=437

***

škart (tal.), neupotrebljiv proizvod, roba niže vrijednosti (npr. s dimenzijama koje odstupaju od nazivne mjere više nego što je dopušteno tolerancijom).

===извор: Хрватски лексикон: http://www.hrleksikon.info/definicija/skart.html

ЛеЗ 0003760

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s