Судбина, писма и коментари

Покрећемо нову рубрику, у којој ће се доносити писма, или одломци из писама, како истакнутих личности из друштвених и политичких сфера, тако и из јавног и културног живота. Та писма или делове писама могу коментарисати сви, који за то осете потребу, али – да подсетимо – речником који је пристојан и чињеничан.

_______________________________________________________

PREPUSTITI PARTIJU NAJBOLJIMA

Sukobi u vrhu DS ponovo isplivali u javnost ugrožavajući jedinstvo, Đilas uputio pismo: Vreme da sagledamo greške. Petrović: Sve kažem u lice. Đurišić: Govorio sam da idemo u opoziciju

POLITIČKI razdor u vrhu Demokratske stranke ponovo je isplivao na površinu: Dragan Đilas, zamenik predsednika, otkrio je da je podržavao i Rasima Ljajića i Milicu Delević da uđu u novu vladu, iako se predsedništvo partije nije sa tim saglasilo.

U pismu od 18. jula adresiranom na vrh Tadićeve stranke, koje je u petak obelodanjeno, Đilas kaže:

– Greše svi koji misle da Srbija posle izbora 6. maja nije drugačija zemlja nego 2008. godine i zbog toga će te greške plaćati i u budućnosti. DS je izgubila izbore zato što je Srbija svojim glasovima loše ocenila četvorogodišnji rad stranke. To je realnost i izborni rezultat je lekcija iz koje bi što pre trebalo da se izvuku pouke. Zato je hrabrost danas dati kao opozicija svoje najbolje ljude budućoj vladi da rade ono što najbolje znaju. Možda će tako manje raditi za stranku, ali će isto ili više raditi za građane – poručio je Đilas Tadiću i kolegama.

Gradonačelnik Beograda upozorio je da je siguran način da DS sklizne do granice cenzusa i izgubi poziciju koju je gradila dve decenije ako se pravi da njene odgovornosti za poraz nema, a da su svi drugi krivi.

– Lično, nisam nikada bio pristalica velikih istorijskih pomirenja, strateških ili manje strateških saveza, za mene je uvek bilo dovoljno da li sa nekim mogu da radim posao za koji sam se kandidovao ili ne mogu. To možda nekada nije zvučalo dovoljno državnički ili vizionarski, ali jeste dalo rezultat koji je na izborima dobro ocenjen. Sagledajmo sve svoje greške, budimo pošteni i prema sebi i prema drugima i prepustimo i političku scenu i stranku najboljima među nama, jer se samo tako može reformisati i stranka i politička scena – zaključio je Đilas.

Videti celu vest: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:389284-Djilas-Prepustiti-partiju-najboljima

* *

Pismo Dragana Đilasa: Politika da služi građanima a ne stranci DS da ohrabri sve stručnjake da učestvuju u vlasti i stručno i pošteno rade svoj posao jer je bavljenje politikom besmisleno ako se ne radi za građane koji su ih birali.

Hrabrost je danas dati kao opozicija svoje najbolje ljude budućoj vladi da rade ono što znaju najbolje da rade. Možda će tako manje raditi za stranku ali će isto ili više raditi za građane“, naveo je Đilas, koji je i gradonačelnik Beograda.

„Sklapati za budućnost koalicije koje mogu najviše da urade, na svim nivoima, bez obzira na političku istoriju stranaka i stranačkih odnosa. Uzimati stručnjake na svim nivoima bez obzira kojoj stranci pripadaju, jer su ljudi a ne stranke odlučujući faktor u borbi protiv krize koja je pred nama bez obzira da li smo opozicija ili pozicija“, naveo je Đilas.

On je kazao da je potrebno da DS ohrabri sve stručnjake da se uključe u vlast, i stručno i pošteno rade svoj posao jer je bavljenje politikom besmisleno ako se ne radi za građane koji su ih birali.

„Sagledati sve svoje greške, biti pošten i prema sebi i prema drugima i prepustiti i političku scenu i stranku najboljima među nama, samo tako ćemo reformisati i stranku i političku scenu„, naveo je Đilas.

„Otvoriti novi prostor za nove ljude, za bele listiće, za intelektualce jer je to neophodno da bi smo išli napred“, zaključio je Đilas.

Vise> http://www.nadlanu.com/pocetna/info/vesti/Pismo-Dragana-Djilasa-Politika-da-sluzi-gradjanima-a-ne-stranci.a-146103.291.html

**

Đilas: Dovešćete DS na ivicu cenzusa!

BEOGRAD – Sve je rekao u pismu.
Zamenik predsednika DS Dragan Đilas poslao je, uoči sednice Predsedništva DS 18. jula, članovima ovog stranačkog tela pismo u kojem se osvrnuo na rad stranke nakon izbora i izneo predloge za budućnost.

– Svi koji misle da Srbija posle izbora 6. maja nije drugačija zemlja nego 2008. greše i, po mom mišljenju, te svoje greške plaćaće i u budućnosti. DS 6. maja nije izgubio utakmicu igrajući mali fudbal na livadi sa SNS, već je izgubio izbore jer je Srbija loše ocenila rad njegovih članova. Možemo i da se pravimo da naše odgovornosti nema, da su za izborni rezultat krivi svi drugi osim nas, ali je to siguran način da DS sklizne do granice cenzusa – ocenio je Đilas. On je obrazložio i zašto misli da Milici Delević i Rasimu Ljajiću treba dozvoliti učešće u vladi.

Ceo clanak> http://www.kurir-info.rs/dilas-dovescete-ds-na-ivicu-cenzusa-clanak-329475

Komentar > Brančilo

Podpredsednici su odreda bez komentara pa kažu:
Oj Dragane, šalji drugo pismo
jer mi ovo – razumeli nismo.

. . .

ЛеЗ 0003773   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s